ČESTA PITANJA

Na zagrebačkoj Šalati, u sklopu Medicinskog fakulteta, adresa Šalata 11.

Donja dobna granica za prijavu u Program darivanja tijela je 60 godina.

Nema gornje dobne granice za prijavu u Program darivanja tijela.

Ukoliko bolujete od zaraznih bolesti (npr. AIDS, hepatitis, tuberkuloza) NE možemo Vas uključiti u Program darivanja tijela.

U određenim situacijama tijelo se NEĆE preuzeti iako ste registrirani u Programu darivanja tijela.

U slučaju nasilne smrti, što uključuje i samoubojstva, tijelo se NEĆE preuzeti.

Tijelo se također NEĆE preuzeti ukoliko je provedena patološka ili sudsko-medicinska obdukcija.

Tijelo se NEĆE preuzeti u slučaju da ste bolovali od zaraznih bolesti u trenutku smrti.

Nakon smrti NIJE svako tijelo pogodno za konzerviranje (npr. zbog težine i visine tijela) te se tijelo preuzima tek nakon informacije o uzroku smrti i vremenu koje je od smrti proteklo.

Također, ukoliko je do smrti došlo izvan Republike Hrvatske, tijelo se NEĆE preuzeti.

Molimo Vas da razumijete kako postoji mogućnost da ponekad iz organizacijskih razloga Zavod za anatomiju neće biti u mogućnosti preuzeti tijelo nakon smrti. U tom slučaju obavijestit ćemo neki od drugih medicinskih fakulteta da razmotri preuzimanje tijela.

Želimo napomenuti da, ukoliko tijelo nakon smrti iz bilo kojeg od navedenih razloga neće biti preuzeto od strane Zavoda iako ste registrirani u Program darivanja, NE umanjuje se plemenitost Vašeg čina niti naša zahvalnost Vama na iskazanoj želji da sudjelujete u edukaciji budućih liječnika.

Vaša prijava u Program iskazuje želju i namjeru da svoje tijelo nakon smrti darujete Zavodu za anatomiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Napominjemo kako je ova prijava neobvezujuća. Ukoliko promijenite mišljenje, od Vas očekujemo da nam to što prije javite pisanim putem kako bismo imali dokumentiranu izjavu o odustajanju od darivanja. Tada Vaša kartica donora postaje nevažeća.

Hoće, nakon što Vaša donacija posluži u edukaciji studenata i liječnika bit ćete, sukladno Vašoj želji, pokopani ili u obiteljskoj grobnici ukoliko je imate ili kremirani i pokopani u novoizgrađenoj grobnici Zavoda za anatomiju na Krematoriju Mirogoj uz sve počasti.

Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu jamči zaštitu Vaše privatnosti te od trenutka registracije u Program svi Vaši osobni podaci koji su u registru ostaju tajni. Pristupanjem u Program darivanja tijela dajete suglasnost ovlaštenim osobama Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu za pristup Vašoj medicinskoj dokumentaciji, a koju možete i osobno dostaviti Zavodu za anatomiju. Svi ovi podaci ostaju u registru, tj. jamči se njihova tajnost.

Nitko osim ovlaštenih djelatnika Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (koji su obvezni onemogućiti distribuciju ovih podataka), pa tako niti studenti, nemaju mogućnost povezati medicinske niti bilo koje druge osobne podatke s imenom i prezimenom pojedinog darivatelja.

Također, tijekom nastave studentima nisu dostupne informacije o osobnim podacima niti o identitetu tijela koja se prepariraju.

Objavljivanje medicinskih podataka u stručnom i znanstvenom časopisu, tijekom stručnih tečajeva koje organizira Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, ili u bilo kojem drugom dokumentu, neće sadržavati osobne podatke niti će biti spomenuto ime bilo kojeg darivatelja.

Da, dobivate zahvalnicu, donorsku karticu i narukvicu.

Nisu obavezni, ali bi uvelike olakšali istraživanje i poboljšali razinu edukacije studenata.

Obitelj darivatelja treba Zavod za anatomiju kontaktirati u roku najviše 24 sata, nakon čega ćemo organizirati prijevoz bez obzira iz kojeg dijela Hrvatske dolazite. Pozive primamo 24 sata na dan sve dane u godini.

Nakon završetka planirane edukacije na Zavodu za anatomiju, tijelo će biti kremirano i urna se svečanim obredom po završetku nastave polaže u Spomen grobnicu Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koju je izradio akademski kipar Slavomir Drinković, a koja se nalazi na Gaju urni Krematorija u Zagrebu.

Ukoliko obitelj želi sahraniti tijelo pokojnika u obiteljsku grobnicu, urna se po završetku svečanosti predaje obitelji ili se može pohraniti na Zavodu za anatomiju dok se ne preda obitelji. Po preuzimanju urne, daljnju organizaciju i troškove preuzima obitelj odnosno skrbnici.

Ispraćaj pokojnika odvija se u svečanom obredu krajem svake akademske godine (tijekom svibnja/lipnja) na Gaju urni Krematorija  u Zagrebu

Ispraćaj organizira Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i njemu prisustvuju studenti koji pohađaju predmet Anatomija, demonstratori, nastavnici i drugi djelatnici Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, kao i predstavnici drugih fakulteta i uprave Sveučilišta u Zagrebu.

Tijekom ceremonije objavljuju se imena darivatelja, a cjelokupna ceremonija može biti i medijski popraćena. Planirano je da se na Spomen grobnicu postavi ploča s imenima darivatelja tijela.

U ispraćaju također sudjeluju i vjerski dostojanstvenici, uobičajeno katolički svećenik. U slučaju da su neki od darivatelja druge vjere, moguće je da obredu prisustvuju i dostojanstvenici drugih vjera. Vjerski dio ceremonije koji se odvija u okviru zajedničkog ispraćaja se NE odnosi na darivatelje koji su se izjasnili da NE žele ukop u okviru vjerskog pogreba (urna će samo biti položena u grobnicu po završetku ceremonije, ali neće biti na ceremoniji).

Ukoliko se posmrtni ostaci pohranjuju u Spomen grobnicu, članovi obitelji bit će pravovremeno obaviješteni o terminu svečanog ispraćaja i ukopa.

U slučaju kada se urna vraća obitelji, obitelj se obavještava odmah po kremiranju kako bi se dogovorio način i vrijeme preuzimanja urne. Napominjemo kako je moguće da se urna koja se vraća obitelji isprati u okviru svečane ceremonije, ali se ne pohranjuje u grobnicu, već se s obitelji dogovara preuzimanje nakon ceremonije.